уторак, 30. септембар 2014.

VELEPRODAJA UGOSTITELJSKE OPREME: STONO POSUDJEOD INOX-a-tanjiri,šolje,ovali,posluža...

VELEPRODAJA UGOSTITELJSKE OPREME: STONO POSUDJEOD INOX-a-tanjiri,šolje,ovali,posluža...

      HACCP je skraćenica od Hazard Analysis Critical Control Point što u
prevodu na srpski jezik znači Analiza Opasnosti i Kritične Kontrolne Tačke.
Predstavlja logičan, naučno zasnovan sistem kontrole procesa proizvodnje i
distribucije prehrambenih proizvoda, koji omogućava:
§ 
Identifikaciju i procenu svih mogućih
opasnosti, tj. svakog fizičkog, hemijskog ili biološkog rizika, u svim fazama
procesa proizvodnje prehrambenih proizvoda uključujući sve međuprocese i
distribuciju;
§ 
Određivanje neophodnih mera za
njihovu prevenciju i kontrolu;
§ 
Sigurnost da će te mere biti uspešno
i na delotvoran način sprovedene.
    Za razliku od
kontrole gotovih proizvoda na kraju proizvodnog procesa, HACCP predstavlja
preventivni sistem koji osigurava bezbednost hrane u svakom koraku procesa
proizvodnje. Razvija se posebno za svaki proizvod/grupu proizvoda ili proces, i
treba da se definiše i uspostavi tako da odgovara specifičnim uslovima
proizvodnje i distribucije svakog proizvoda posebno.
     
Definisan u najkraćem, HACCP je sistem koji se može upotrebiti kao niz
postupaka za kontrolu procesa i osetljivih tačaka u lancu proizvodnje hrane, sa
krajnjim ciljem da potrošač konzumira namirnicu, u stanju i na način koji će
biti bezbedan po njegovo zdravlje.
      
Vodi poreklo od Pillsbury Company koja je radila za NASU i laboratorije
američke vojske. Bio je zasnovan na inženjerskom principu analize greške,
načina i efekta u bilo kojoj fazi procesa i postavljanjem efektivnih kontrolnih
mehanizama. Sprovođen je u cilju mikrobiološke bezbednosti hrane u ranim fazama
kosmičkih istraživanja SAD-a, kako bi se svela na minimum verovatnoća trovanja
hranom u svemiru.
       
Sistem je prihvaćen sedamdesetih godina i od tada je međunarodno priznat kao
HACCP sistem za proizvodnju bezbedne hrane. Priznat je i od Svetske zdravstvene
organizacije (WHO), kao najefikasnije sredstvo u kontroli bolesti izazvanih
hranom. HACCP sistem danas postaje uslov i legitimacija za međunarodnu trgovinu
hranom, a u većini evropskih zemalja je zakonski uslovljen. Što se tiče stanja
u Srbiji, iako su prednosti HACCP sistema još uvek nedovoljno poznate većini
privrednih preduzeća, pozitivna je činjenica da zainteresovanost i tendencija
za njegovim uvođenjem beleže blagi porast. Implementacija HACCP sistema je trenutno
jedan od osnovnih preduslova za izvoz naših proizvoda i osvajanje evropskog
tržišta istim.


Subjekti u poslovanju hranom dužni su da
uspostave sistem za osiguranje bezbednosti hrane u svim fazama proizvodnje,
prerade i prometa hrane, osim na nivou primarne proizvodnje, u svakom objektu
pod njihovom kontrolom, u skladu sa principima dobre proizvođačke i higijenske
prakse i analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka (HACCP)..."
Član 47. Zakon o bezbednosti hrane, Sl.g.
R.Srbije br. 41-09, 29.05.2009.g

Нема коментара:

Постави коментар